Gravidbälte och stödstrumpor

 
 
Åh äntligen! Vad jag längtat! Gravidbältet hjälpte inte så mycket som jag hoppats på men stödstrumporna gjorde under! Vaderna har ständigt krampat och varit vätskefyllda så nu känns mina ben lättare att hantera. Tack till Jonathans mamma som låna ut dom till mig! 

Det jag glömde fota

 
Två par byxor och ett par tights
 

Flytta till hus

På fredag flyttar vi förhoppningsvis till vårat nya hus. Det är såhär att vi ett tag letat efter ett lämpligt hus att flytta till för ett stabilare boende för pluttisen och för ungefär 1 månad sen så hitta vi en kvinna med dotter som vill flytta från deras hus till en lägenhet. Vi har tittat på huset och blev nästan direkt intresserad. Priset var inom våran norm, en planshus och fyra rum. Vi har träffats och pratat ihop oss och dom är intresserade av våran lägenhet så vi har bara väntat på klartecken från hennes sida och idag pratade hon med våran hyresvärd och det gick bra att hon tar våran lägenhet så på fredag flyttar vi. Jag vet inte hur det ska gå för jag känner mig rätt så handikappad med mina foglossningar och vi måste idag börja packa ner allt i kartonger. Jag tänkte börja försiktigt med sovrummet idag. Har varit sjukskriven från jobbet idag pga mina smärtor men förhoppningsvis ska vi hitta ett gravidbälte till mig idag.
 

Kläderna från Umeå del 2

En panda mössa och dom andra två från favorit märket Newbie.
Tre neutrala bodys.
 Fyra bodys med märken I love mum/dad. Något som måste finnas i alla bäbisars garderob:)
Två par jeans.
Tre par sköna tights från Newbie.
En mjuk och mysig overal från märket Newbie.
 

Sockarna vi köpte orkar jag inte fota. Nu har vi tänkt vänta tills vi vet könet innan vi köper mer för det känns så tråkigt att bara köpa neutrala färger. Oj såg nu att jag glömt fota ett par tights och två par byxor. Vi får se om jag orkar böka fram dom idag eller om jag visar imorgon.

V.22

Mamma
 
Vaknar du mitt i natten av kramp i vadmusklerna? Att pressa fotbladet mot en vägg eller sänggavel kan lindra just när krampen sätter in. Förebygg genom att undvika att bädda tajt över fotändan om du brukar sova på rygg. 
 
Dina bröst förbereder sig för ett litet barn: Mjölkkörtlarna har börjat mogna och blodkärlen i huden blir tydligare. Att det kommer lite vätska från brösten är helt normalt, särskilt om du är omföderska. Brösten har helt enkelt börjar producera den första mjölken, kolostrum, som ska finnas till hands direkt efter förlossningen. Det spelar ingen roll för amningen hur stora dina bröst är - de kommer att fungera lika bra, oavsett om de är små eller stora. 
Läs mer om amning.
 
 
Barnet
 
Från och med vecka 22 definieras fostret juridiskt som barn om det skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen. Barnet har nu fått en dygnsrytm. Det sover ibland, och är vaket ibland. Känner du hur det bökar och rör sig när du ligger och slappnar av? Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Nästan inga nya nervceller bildas längre, men samordningen av nervsystemet pågår för fullt. Antikroppar från ditt eget blod förs över till ditt foster. På så sätt kommer barnet redan att ha ett eget skydd mot vissa sjukdomar när det föds till den omgivande världen.
 

Kläderna från Umeå

Orkade inte fota allt ikväll. Visar resten imorgon :-)
En onepeace
 
Två tjocktröjor. Baseboll tröjan var endast jonathans val=)
 
En mysig dress
 
Skön mjukisdress för mysdagar
 
Två pyjamaser i neutrala färger
 

Lekmera

Vi bestämde oss för att pluttisens trygghet ska bli en elefant. Vi tyckte den var så gullig och filten såg jätte mjuk och mysig ut. Båda är köpta på Lekmera.se. 

Happy mini

Idag när vi var på ica maxi hittade vi det här som fick följa med hem. En napphållare, fyra nappar för dom små och två nappflaskor som tydligen förebygger kolik. 
 

Umeåvisit

Igår for vi tidigt på morgonen till Umeå för shopping av bäbiskläder. Vi gick runt så länge att våra ben gav vika men vi hittade jätte mycket söta kläder och kom hem med tre fulla kassar med bäbiskläder. Nu har vi sammanlagt 7 byxor, 8 bodys, 1 overal, 1 dreggelklapp, 7 sockar, 1 par handskar, 2 dress, 1 onepeace, 2 tjockare tröjor, 2 pyjamas, 3 mössor och 1 par tofflor. Det var jätte svårt att hitta fina neutrala färger för det fanns mest av färgerna blått och rosa och dom sötaste kläderna var i dom färgerna.
 
 Jag kan visa tydligare bilder senare idag:-)

Magbild v21

Det är helt fantastisk hur mycket magen vuxit och växer varje dag. Den är stenhård och ganska tung att bära. Min midja har försvunnit helt och jag börjar vänja mig magen. Alla som har träffat mig har börjat känna på magen och jag tycker verkligen inte att det är obehagligt som man hört vissa kan tycka. Jag har även hört att man blir vacker under graviditeten och att det glänser om en. Jag vet inte om jag glänser i andras ögon men det är många som säger att jag är vacker, särskilt jonathan. Han ger mig väldigt mycket komplimanger och säger ofta att jag är vacker. Som ni säkert hör så är graviditeten väldigt mysig och härlig just nu, bortsätt från foglossningarna.
 

Inspiration till bäbisens rum

Jag har redan små planer på hur jag vill ha det men det får bli en hemlis tills jag börjar med det. Men det kommer bli svårt eftersom att vi inte vet könet. Har hittat en jätte fin tapet som jag kan tänka mig men visar den nån annan gång.
 
 

Foglossning

Jag börjat få problem med foglossning eftersom att bäcknet utvidgas och förberedes inför förlossningen. Jag har svårt att gå fort och blir jätte stel i benen efter jag suttit länge. Här kan ni läsa lite om det. Jag måste prata med min barnmorska om bälte som hjälper mot smärtan och som håller ihop bäcknet.
 
Här kan ni läsa lite om det.
 
 
 
 

Ont i ryggen och i bäckenet kan ha flera orsaker

Nästan hälften av alla som är gravida har någon gång ont i ryggen under graviditeten. Av dem får ungefär var tredje rejäla besvär, men bara några få har så ont att de till exempel behöver använda kryckor. Besvären behöver inte bara bero på foglossning, utan det kan finnas flera andra orsaker till att man får ont i ryggen och i bäckenet. I takt med att livmodern växer och man blir tyngre ökar belastningen på ryggens muskler och ledband, som håller ihop ryggradens leder och kotor. Det gäller särskilt ländryggen. Hållningen förändras när bäckenet tippas framåt och svanken ökar, vilket gör att samspelet mellan mag- och ryggmusklerna förändras.

Den smärta som kommer från foglossningen sitter vanligen i bäckenlederna bak i korsryggen. Det kan också göra ont fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Smärtan beror på att lederna i bäckenet, som i vanliga fall är ganska orörliga, ger efter lite mer. Rörelsen och friktionen kan orsaka en inflammation i lederna som kan göra ont i sig men också påverka musklerna. Musklerna kring lederna drar då ihop sig och krampar i ett försök att stabilisera bäckenet. Det orsakar smärta som kan stråla ut i benet.

Eftersom behandlingen mot foglossning och andra typer av ryggont ser olika ut, är det viktigt att ta reda på vilken typ av smärta det handlar om.

Molande, huggande eller skärande smärta

Besvären kommer vanligtvis runt mitten av graviditeten men de kan även komma långt tidigare eller senare. Hur ont man får varierar mycket, allt från ganska lindriga besvär till mycket plågsamma. Smärtan kan vara molande, huggande eller skärande och utlösas av att man går i trappor, tar långa steg eller försöker vända sig i sängen. När musklerna krampar kan det också vara svårt att resa sig när man har suttit stilla länge. Smärtan kan stråla ner mot ljumskarna eller bak på låren och vara allt ifrån en diffust molande värk till knivskarp smärta som gör att man bara kan röra sig mycket försiktigt.

Det kan vara skrämmande att plötsligt få mycket ont, särskilt om man inte riktigt kan avgöra varifrån smärtan kommer. Men även om foglossning kan vara mycket plågsamt är det inte farligt vare sig för en själv eller för barnet.


Mamma kläder

Det är på tiden att köpa mamma kläder nu. Här är lite fint jag hittat. Åh vad jag längtar till sommaren. Höggravid och få bära långklänningar!
 
 
I
 

Mitt öde!

Framtiden är väldigt oförutsägbar och det är bara tiden som kan bevisa.
 
I skolan fick vi en uppgift om att vi skulle prata om vad vi ville göra i framtiden. Jag hade många drömmar som jag än idag vill uppnå. Jag hade inga planer på att mitt liv skulle se ut så här just nu men av någon anledning så var det så här mitt öde skulle va och jag känner mig så himla lycklig! I hela mitt liv har jag inombords gått och väntat på att få bli mamma. Jag ser det som att under alla dessa snart 22 år så åren varit som en slags förberedelse för att bli en bra mamma. Det känns som att jag är gjord för att bli mamma, allt känns så rätt! Men det är klart att jag nervös för hur jag ska vara den perfekta mamman för just mitt barn. Alla säger att det faller sig naturligt och att man aldrig kan bli riktigt redo och det tror jag på. Men lite nervös är nog bra att vara.
 
Just det! I lördags fick vi veta att våran killkompis freddy väntar barn med sin flickvän Laura. Jag har aldrig träffat henne men vi ska planera in en middag tillsammans och prata om bäbisar. Jätte roligt! Hon är lika gammal som mig och är bara tre veckor före mig, alltså i v24. Jag har sedan jag plussat drömt om att ha någon att bäbissnacka med och efter graviditeten vara barnledig med. Fara och bada, leka i lekparken, picknick, gå på cafen, resa tillsammans osv. Åh så roligt! Då får ju även våran lilla pluttis en kompis att leka med som är i samma ålder. Freddy och Jonathan planerar att fara på leos och gå på cafe med barnen när dom har pappa ledigt haha. Så gulligt!
 
Som sagt jag trodde inte att jag skulle stå här i livet för ett år sedan Men jag har aldrig varit lyckligare eller gladare i hela mitt liv. Jag älskar att mitt öde skulle se ut så här. Jag ser framemot att resa överallt med våran bäbis och att alltid vara sysselsatt med att ha en bäbis. Pluttis vi längtar så mycket efter dig och är så nyfikna på vad det är för liten buse som bor inne i mig! Vi älskar dig redan så mycket!
 
 
 
 Ett barn som överlevde utanför Mammans mage v21. Så häftigt. Tänka sig våran plutt ungefär är sådär stor(liten) nu. Våran bäbis får inte komma ut än. Jag vill att du växer till dig först! 

Gravid v.21

 
Barnet
Nu har alla organ bildats men det kommer att ta många veckor innan de mognat och börjar fungera. Fostret har blivit ungefär 26 centimeter långt och ökat i vikt till omkring 400 gram. Det kan höra och reagerar på både ljud och ljus.
 
Livet i livmodern är inte ansträngande, fostret lever i ett viktlöst tillstånd och behöver inte göra av med mycket energi. Det är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför mammans mage.
 
Mamma
Nu upplever många att en behaglig tid börjar. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över, men vissa fortsätter att må illa. Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara mer stabilt och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten kanske inte har börjat än.
 
Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo men viktuppgången är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon.
 
En del kvinnor blir mer inåtvända och intresset för omvärlden minskar. Detta beror på att barnet i magen nu upplevs alltmer som en individ och dina tankar, fantasier och önskningar allt oftare rör sig kring barnet.
 
Pappa/partner
Prata med din partner så ni är överens om vad hon behöver för stöd. Glöm inte att även säga hur du själv känner och mår. Under graviditeten är du beroende av din partner på ett nytt sätt. Det är endast genom henne som du kan få kunskap om hur ert väntade barn har det. Detta beroende, i kombination med att hon kanske är mer innesluten i sig själv, kan kanske få dig att känna dig utanför och svartsjuk på kvinnan som bär ert barn, men även på barnet som växer i henne. Det är inte ovanligt att känna så, men det viktigt att du får sätta ord på dessa tankar och känslor så att du kan bearbeta dem.
 
 
 

Babybuzz

Har ni sett produkten som Libero utvecklar? Den heter Babybuzz och är helt enkelt armband som mamman och partnern har på sig under graviditeten. När mamman känner barnet/barnen sparka så trycker hon på sitt armband och ger en vibration till partnerns armband. Detta för att partnern ska få vara mer delaktig i graviditeten.
 
Jag har alltid tyckt att det är synd att Jonathan inte kommer kunna känna barnet lika mycket som mig. Jag tycker det är viktigt med jämställdhet och försöker så mycket som möjligt dela med mig av info om vad jag går igenom och känner. Jag älskar verkligen denna idee! Hoppas den hinner komma ut innan min graviditet är slut.
 
 
 

Babykläder

Nästa helg har vi tänkt åka till umeå för att shoppa både bäbiskläder och kläder till mig. Igår gjorde vi en lista på vad som behövs från födseln. Man har ju hört att barnen växer otroligt fort i början och att man inte ska köpa för mycket så jag har googlat och ungefär det här har jag kommit fram till att det behövs. Jag kommer börja köpa kläder i stl 56 för att jag vet inte om vi kommer få ett litet eller stort barn. Vid ett ultraljud innan förlossningen så vet jag om vi behöver köpa stl 50. 
 
Vi börjar som sagt med stl 56. Detta behövs och dom växer ungefär ut det efter 1-2 månader.
  • 2 pyjamas
  • 3-4 par byxor
  • 5 bodys
  • 4 sockar
  • En overall
  • 1 par skor
  • 1 tjockare tröja
  • 2 par strumpbyxor
  • 3 haklappar
  • 2 mössor
  • 1 dress
  • 2 bodysuit
Det kommer bli svårt att bara hålla sig till det här för jag kommer säkert hitta jätte mycket fint.

Dags att börja förbereda

 
 
 
Nu måste vi börja förbereda till bäbisens ankomst. Det är ungefär 4 månader kvar och det går fort och med tanken på att vi måste köpa allt från grunden så borde vi börja den här månaden för vi måste köpa några saker nu och nästa nått annat osv för att vi inte har råd att lägga ut allting samtidigt för det är mycket som måste handlas.
 
Jag har gjort en planering nu till ankomsten. Vad som ska handlas till vilken månad.
 
Mars månad - Kläder stl 56-62, Favoritgossedjur som vi ska sova med till vår bäbis föds så att gossedjuret luktar oss. Tuttar, tuttlåda, skor/tofflor, ett blöjpaket, mamma kläder och nån leksak. 
 
April månad - Leksaker, filtar, bärsele, beställa spjällsäng eller bestämma modell om Jonathans morfar ska göra den(han är duktig på bygga), garderob och blöjor.
 
Maj månad - Skötbord, amningstillbehör, badbalja, babygunga, inredning och blöjor.
 
Juni månad - Barnvagn, babyskydd, täcke,babynest osv till spjällsäng, blöjor och åkpåse till vagnen. 
 
Juli månad - Skötväska, kläder stl 50, barnstol till köksbordet och produkter/ blöjor.

Åter besök på lassarettet

Igår så var vi på ultraljud igen för ett återbesök eftersom att jag förra gången bara var i v17. Tanken var att vi skulle passa på att se om det var en pojke eller flicka men efter barnmorskan tittat på alla organ och mätte allt så fråga vi om hon kunde kolla kön. För det första var hon ganska obrydd och tyckte säkert inte att man borde ta reda på det för hon tittade tvärt och sa Näe det går inte se, fostret ligger med benen ihop. Vi båda blev blev besvikna men samtidigt glada över att höra att vårat barn växt fint och att vi fick se våran plutt igen var det bästa. Fostret låg jätte tokigt som ni kan se på bilden haha. Det såg verkligen inte skönt ut och sen ville hen inte sammarbeta med barnmorskan heller så hela ultraljudet tog ganska lång tid. Vi har iaf tänkt ge det en sista chans och åka till Umeå för ett yttligare ultraljud men med fokus på könsbestämmandet. 

Uppdatering för mamma Josefin

Jag har fått värsta magen! Den går knappast gömma nu, om man inte står och drar in magen men den är så hård nu så tror inte ens att det skulle hjälpa. Det bästa med allt är att pluttisen sparkar jätte mycket på kvällarna. Sen fredags så har jag känt livsstecken minst 2 gånger under dagen. Det är så mysigt att det inte går förklara ♥. 
I början kändes det konstigt med tanken på att någon rör sig inne i magen på en, det vill säga en ganska obehaglig känsla men nu när man vant sig och vet att det är bebban som busar så blir man varje gång alldelens varm i kroppen! 
 
Jag känner mig dock väldigt uppsvälld över det här med att jag redan dragit på mig så otroligt mycket vätska. Jag känner verkligen inte igen mig själv. Och fläsket har satt sig mest på rumpan och armarna. Nu är jag ju i mitten av gravidititen och jag har från v12 gått upp ca 3-4 kg. Det är ju normalt med mer, men med tanken på att jag redan var större än normalt innan graviditeten så vill jag inte gå upp något mer så träningen och Även kosten måste göra sitt på vågen får jag hoppas. Idag har jag gått 1h och snart ska jag utöva några övningar. Rygg och ben.
 
 
 
 
 

V.20 - Halva graviditeten har gått!

 

 

Pluttis

Grattis! Du är halvvägs till förlossningen. Fostret upptar allt mer av utrymmet i livmodern och den ökade tillväxten kommer att skapa ett tryck på dina lungor, mage, urinblåsa och njurar. Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Mamma

Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Ibland kan din navel puta ut, det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen.

Nu kan du behöva extra järn i kosten. Barnmorskan tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten. Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Vissa behöver extra järntillskott. 

Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan.

Pappa

De flesta börjar fundera mer på sin relation till sina egna föräldrar. Du kan kanske prata med dina föräldrar eller far- och morföräldrar för att få deras historia. Kanske får du en annan bild av dina nära när du hört deras berättelser. Du kan kanske få svar på frågor och funderingar kring din egen uppväxt.

 

 


Träna som gravid

Jag har fått gratis badkort på alla badhus så jag ska försöka komma iväg och simma nån gång.
1h prommenad varannan dag hade jag tänkt börja med  till veckan och dom andra dagarna på motionscykeln.
 
20-30Min träningsövningar varje dag. Främst ryggen!
 
Det är viktigt att man tar det försiktigt och lyssnar på sin kropp eftersom att den redan är överbelastad.
 
Varför jag plötsligt vill träna beror främst pga att jag är rädd att min kropp inte kommer orka förlossningen i dags läget. Så det är som ett sätt att förbereda kroppen för förlossningen och även för att jag vill slippa gå med en massa överflödig fett på kroppen efter graviditeten. 

Äta mycket lakrits som gravid påverkar fostret

 
Ett enzym i moderkakan har av forskare pekats ut som ett viktigt skydd mot mammans stress för fostret.
Men skyddet kan slås ut av för mycket stress och av lakrits.
 
Alltså nej! Det innebär att jag måste sluta äta lakrits. Inte vill jag bidra till att mitt barn ska ta del av mina stresshormoner. Jag som älskar lakrits och har ätit mer än jag brukar under min graviditet. Det är ju ett av mitt största graviditetssug. Men är det det jag ska offra för att skydda min älskling så är det värt det. Jag får försöka ersätta det med nått annat bättre för fostret.
 
 
 
 

Gravid v.19

Igår gick jag in i graviditetsvecka 19. Idag (18+1). Känner mig mer gravid än någonsin. Nu kan jag snart inte dölja magen längre men den har blivit mer sådär mysigt rund nu. 
 
Detta händer i v19.
 
 
 

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd. 

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan. Läs mer om järntillskott.

 
 

Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.

 
 

Söndagsmys med plutten

Idag har älskling jobbat eftermiddag och jag har bara varit hemma och njutit av bebben. Ja ni läste rätt! Jag är så himla lycklig. Lillan har sparkat för första gången. Jag kände det för att sparken var hård och tydlig och neråt mot urinblåsan. Alltså rejäla sparkar haha! Jag satte igång finaste barnlåten på youtube och la mobilen mot mage så lillan skulle höra. Imorgon går jag in i v19 och då är det endast 1 vecka och 1 dag kvar till ultraljudet igen ♥
 

Lite tankar kring min graviditet än så länge.

Under hela mitt liv har jag endast kommit i kontakt med folk som pratar om hur underbart det är att vara gravid, hur mysigt det är att ha mage och känna när bebisen sparkar, att det är en otrolig härlig och en underbar resa. Men än så länge känner jag att jag inte riktigt kan slappna av och njuta av min graviditet. Jag vet inte om det är fel på mig för jag är ständigt orolig att något ska hända med bäbisen. Mitt illamående har kommit tillbaka men denna gång är den annorlunda, jag tror att det beror på att jag är förstoppad igen annars vet jag inte varför den plötsligt dykt upp igen. Det är iaf jätte jobbigt. Som det är nu orkar jag inte ens umgås med någon, jag orkar inte va trevlig, jag orkar inte ta tag i saker som jag borde. Varför är det ingen som vågat berätta baksidan med att vara gravid för? Är det för att det är en skam att göra det? Även fast jag mer än allt önskar detta barn så vill jag samtidigt känna igen mig själv och må bra. Och jag kan säga att jag kan gå igenom detta flera gånger för att få mitt barn! Det jag vill säga med detta inlägg är bara att jag har svårt att njuta även fast jag så gärna vill det men som ni säkert vet och inte får glömma är att alla graviditeter inte är förjävliga och jag tror säkert att det bara blir bättre och bättre ju längre gången man är. 

Sen ultraljudet då jag fick veta att moderkakan ligger på framväggen och att jag kanske kommer känna sparkarna senare har jag slutat känna på magen efter livsstecken. Jag vet att bubblande och sparkar har helt olika betydelse men någonting i mitt huvud bara talar om att det jag känt tidigare måste varit falskt även fast jag vet innerst inne att inget organ inte ligger så långt ner förutom livmodern. Mycket tankar som spökar och google har inte gjort det bättre! Längtar tills nästa ultraljud då jag får se plutten igen och längtar även tills jag känner sparkar regelbundet så jag kan känna livstecken hela tiden. ♥
 
När jag låg i min mammas mage sög jag på tummen, det skulle varit roligt om mitt barn tog efter och gör det också:)
 
 
 

Gravidrand

 
Nu har jag fått den så kallade gravidranden eller rättare sagt Linea nigra. Jag upptäckte den redan för länge sen men det är inte förän nu den syns påriktigt. Även naveln har blivit mörkare. Det är pga hormonera i kroppen som bäbisen behöver för att utvecklas normalt. Efter graviditeten så bleknar det bort så detta är inget permanent. Ni får ursäkt håret på magen och strecken på vänster sida(det är bara från nått jag legat på). 
 

boy or girl?

Det är jobbigt att inte veta men samtidigt spännande men jag skulle aldrig klara 9månader utan att veta. Jag är en sånn som alltid vill veta B om jag vet A. Nämen jag känner att om jag vet vilket kön det blir så kan jag förbereda mig mer mentalt. Jag menar inte att jag tänkt behandla olika efter kön utan ju mer jag vet om barnet desto met kan jag ställa in mig på att jag ska bli mamma. Min mag känsla säger att det är en flicka men önskningarna går mot pojkhållet just för att jag vill att små syskonen i framtiden ska få en storebror som kan skydda dom. Men egentligen spelar det ingen roll. Hade varit roligt med en flicka också. Jag kan tänka mig att det är roligare och lättare att handla kläder till flickor men det allra viktigaste är att hen är friskt!! Inget annat är egentligen viktigt.
 

babyrummet

Man går mycket i bäbis tankar när man är gravid. Just nu är jag inne i en period då jag funderar hur jag vill inreda barnrummet. Jag vet att det är ett tag kvar men tankarna går ändå dit. Vi bor just nu i en 3a på två våningar. Vi har två sovrum, ett uppe och ett nere. Sovrummet på övervåningen är vårt nu men i framtiden vill vi flytta ner så bäbisen kan få ett lekrum uppe. Det blir mycket lättare eftersom att vi oftast håller oss på övervåningen och då är det perfekt att bebban bara kan krypa in och leka medan vi rör oss runt uppe. Jag undrar mycket hur jag ska inreda, jag vet då att jag vill ha en bokhylla, säng med sånghimmel, massa bilder på vår plutt och en stor bild på alla oss. Till att börja med en stor bild på jag, jonathan och bäbismagen. Sen vill jag ha en byrå med leksaker i lådorna.
 

Viktigt att tänka på innan man äter något

20121025-132750.jpg
Det är viktigt att undervika sånt som kan skada fostret så som bakterierna listeria och toxoplasma. Dom bakterierna kan bidra till att barnet dör.
 
Många tror att gravida nästan inte få äta nånting alls men jag har inte upplevt att det varit jobbigt på något sätt. Dom sakerna jag inte får äta äter jag ändå inte så ofta eller äter jag dom inte alls som tex lever det tycker jag inte ens om. Rökt kött, gravat lax och surstörming är det jag gillar men inte får äta men jag överlever :)
 

Det jag fick veta på ultraljudet

På ultraljudet fick jag veta att moderkakan ligger på framväggen vilket kan göra att jag kanske känner sparkarna senare. Jag har ju bara känt bubblande och knackningar men sparkarna kommer nog i v20. Barnmorskan mätte bäbisen och bedömde att jag är i v17 just nu (v18 imorgon) så jag får hoppa tillbaka 1vecka och 4dagar. Känns skönt att veta exakt vilken vecka jag är i nu. Förut har jag ju bara utgått efter min sista mensens första dag så nu kan jag fortsätta följa appen babygruppen och veta att det jag läser stämmer exakt med min bäbis. Eftersom att jag bara var i v17(jag trodde v19) så ska vi få komma tillbaka på ett till gratis ultraljud när jag är i v20, vilket blir super roligt! Då får vi se våran bäbis igen. Dubbel glädje! 
 
 
 

RSS 2.0