Äntligen gick det!

 
Igår på min födelsedag åkte vi till Umeå på Norrlandskliniken och tog reda på könet...Vi ska få en liten flicka, världens bästa flicka, mamma och pappas sötnos! Man kunde tydligt se att det var en flicka, vi fick även med en bild på könet men den vill jag inte lägga ut offentligt.
 
Dom flesta har gissat på pojke men det var tre som gissade rätt, en flicka. Åh va roligt med assisoarer och rosa! Nu blir allting plötsligt lättare att handla och inreda när man vet könet. Jag har redan kollat efter rosa söta kläder, utbudet är mycket bättre än pojkarnas. 
 
Förresten spjällsängen kom i tisdags. Den är så perfekt och bäddsetet var så gulligt!

Gravid v26 (25+1)

 
 
Gravid vecka 26, din bebis kan höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibell. Du kan ha börjat känna dig mycket tröttare nu och det är vanligt när du börjar bli tyngre.
 
Bebis
Nu väger bebisen ungefär 850 g och är 23 cm lång mellan huvud och stjärt. Från vecka 24 kan bebisen höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata.
Nu utvecklar fostret sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800 till 900 gram.
Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar.
 
Jag
6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Viktökningen är omkring 7 och 10 kg. Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig.

Skiss på babyrummet

 
Jag gjorde en snabb skiss på babyrummet, alltså hur jag har tänkt att möblera och vad för möbler jag tänkt ha.. Just nu så väntar vi på spjällsängen annars har vi just nu ett litet bord, garderoben och en vägghylla uppe. Det resterande kommer vi köpa med tiden. Nu är det inte länge kvar innan vi ska börja tapetsera. Vi kommer nog börja i början på Maj. Alltså om ca två veckor. Det ska bli skönt att så gott som det går bli klart till sommaren så man slipper hålla på att renovera i babyrummet när man vill lägga fokuset på utemöbler och gården.
 
Så här har jag tänkt inreda babyrummet. Tänk att det är så här det kommer se ut tills våran bäbis är mer rörlig. Då kommer vi göra rummet mer lekfullt men första bäbis tiden vill vi att rummet ska sprida en känsla av mys och ro.
  • Skötbord med hylla ovanför med tuttlådan, gosedjur och en vit liten ljuslykta.
  • En golvhylla med en bild från ultraljuset och nått annat fint.
  • En mysig fotölj med en vägg bokhylla ovanför eller på sidan. 
  • Fönster me söta gardiner, nattlampa och nått annat.
  • Ett mini bord med leksakslåda under och på bordet en kristallglaskula. 
  • Spjällsäng med en sängmobil med mysiga läten.
  • Mysigt mjukt fårskinn på golvet som hen kan ligga och mysa på.
  • Garderob med babykläder. Och även två till inbyggda garderober med filtar, babylakan osv.

Allmänt - tankar

Min relation

Sen jag blev gravid så har jag och Jonathan kommit varandra betydligt mycket närmare. På något sätt värderar jag honom mycket högre nu än förrut. Jag känner mig så otroligt glad att just han ska bli mitt barns pappa. Han är en så fin människa. Som bryr sig om allt och alla. Han behandlar alla med respekt, är en väldigt social person och bjuder in alla i ett samtal. Vi är så otroligt lika i vårat tankesätt och han växer för varje dag i mina ögon. Vi har varit tillsammans sen långt tillbaka och vi har vuxit tillsammas starkare än någonsin. Det finns ingenting som vi inte gått igenom tillsammans. Han är min absolut bästavän och jag skulle aldrig vilja byta ut han mot nån! I mina ögon är han perfekt och jag är så stolt över han! Över allt han har åstakommit i sitt liv. Att vi snart ska bilda en familj ihop känns så rätt!! Jag är så otrolig lycklig med han och det ska bli så kul att se kärleken mellan han och vårat barn. 
 
Hur har jag förändrats?

Jag har alltid varit en ganska ödmjuk människa men sen jag blev gravid har jag blivit det extremt mycket. Det sägs ju att man blir känsligare som gravid just för att man lättare ska knyta an till sitt barn och jag känner verkligen att det stämmer. Jag har blivit mer kärleksfull till dom som står mig nära och jag har lättare för att öppna upp mig än förut. Jag var som en stängd bok förut men idag har jag lärt mig att misstag och tårar är okej. Det har gjort att jag känner mer fröjd till livet och hoppfull inför framtiden. Man blir ju dock mer egen när man är gravid och med egen menar jag att bäbisen och jag är ett och jag berättar inte alla mina bäbistankar öppet. Man blir lite asocial som gravid. Längtan och väntan på bäbisen tar upp all min kraft och tid till dom resterande. Folk runtomkring tycker att vi borde hitta på nånting om dagarna men vi känner inte ett lika socialt behov som förr och det är väldigt vanligt att man känner så som gravid. Fantasin om sitt barn känns så nära och verkligt att inget annat är viktigt. Jag vill bara avsluta med att säga att jag är så otroligt nöjd med min familj, jonathans familj, släkt från bådas sida och våran kompiskrets. Vi kunde inte haft det bättre och jag är så glad att det finns så många fina människor runtom oss och att ni snart kommer vara delaktiga i våran bäbis liv. Det känns så bra ska ni veta. Vi älskar er allihopa!
 

Magbild v25

 
 

Tid hos barnmorskan

Igår hade vi tid hos barnmorskan. Hon mätte magen, tog blodprov, vägde mig och lyssna på våran plutts hjärtljud. Allt såg och lät jätte bra ut. Det är alltid mysigt att vara där. Våran barnmorska är så himla lugn och har en jätte fin personlighet. Man känner sig verkligen jätte trygg med henne! Hon gav oss också informationsblad om ett föräldragruppsmöte i maj och såg gav hon mig papper om moderskapsbevis som jag ska skicka in. Det var iaf ett jätte mysigt besök som sagt. Längtar till nästa gång. Jag älskar när fokuset ligger hos våran bäbis. Det är en obeskrivlig känsla att se sitt ofödda barn och få höra att allt är bra. Ständigt är man orolig för sin plutt. Mammainstinkten utvecklas nog redan under graviditeten.
Mina tankar är ständigt hos min plutt och för varje dag blir längtan större och större. Tänk att man kan älska sitt barn trots att man knappt vet vem det är för jag känner mig redan bunden till detta barn. 
 

Gravid v.25(24+1)

 
Barnets utveckling
Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.
 
Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.
 
Fostret kan känna igen röster och ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.
 
I gravidkroppen
Olika gravida har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick större mage för länge sen. En del magar är nästan helt runda medan andra har mer putmage.
 
Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag. Det är bra att lära känna barnets dygnsrytm och vara extra observant på om barnet rör sig mer sällan än vanligt. Om barnets rörelser avtar ska du kontakta barnmorskan eller förlossningsavdelningen.
 
Barnet kan trycka mot urinblåsan vilket gör att många måste kissa oftare än vanligt. En del gravida börjar även få kramp i benen.

Bäbisens vakenperiod

06:25-08.00
 
10:20-11:45 
 
16:30-20.00 riktigt aktiv
 
22:25-24.00
 
Så här upplever jag bäbisens vaken perioder  men det här är ju bara på ett ungefär. Vissa dagar vaknar den lite tidigare osv. Sen beror det ju också på vad jag gör. Ibland så har jag tex råkat väcka den då den egentligen brukar sova.
Men jag upplever att plutten är vaken betydligt mycket mer nu än förrut och sparkarna blir bara tydligare för varje dag. Det är mysigt men samtidigt jobbigt och ibland sparkar hen på helt fel ställe och då kan det vara riktigt obehagligt, tex på kissblåsan eller upp mot revbenet. Jag är iaf glad att bäbisen sparkar livligt och jag har nu börjat räkna sparkar för att varje dag känna efter att den mår bra. Min älskade lilla plutt därinne, åh vad mamma längtar efter dig!!
 
 
 

Present från bäbisens farmor

 
 Det här var bäbisens första gåva, har bara glömt att visa den. En badbalja! Perfekt då slipper vi inhandla en sånn. Tack bästa farmor hälsar bäbisen med ett par hårda sparkar just nu hihi.

Babynest

Den här månaden ska vi köpa ett babynest också men det står mellan dom här två handsydda nesterna. Jag kan inte bestämma mig för jag älskar båda, så älskling får ta det avgörande beslutet när han kommer hem från jobbet:)
 
 
 

Present från bäbisens fyrmening

 Fick en massa kläder till nyfödda från min tremening som hon aldrig hann använda på sin son. Dom här tre kläderna jag fota är bara en del av allt våran bäbis fick! 11 bodys, tre par byxor och ett par tights. Super gulligt av dig! Tack snälla du! 
 

Spjällsäng - baby trold

Den här spjällsängen och bäddsetet har vi tänkt köpa i slutet på den här månaden. Jag älskar modellen. Den är så fin! 
 

Elefant

 
Bäbis! Din söta elefant har kommit. Nu kommer vi låna den så den luktar oss när du snuttar och myser med den sen<3

Kroppen är fantastisk!

Jag beundras över hur fantastisk vår kropp är. Gud vad kroppen kan. Bara det här med att dom flesta kvinnor kan tillverka en helt ny människa till världen och även hur snabbt kroppen kan återställa sig efter en förlossning/graviditet. Sen jag blev gravid så har jag såklart börjat facinerats av graviditeter, foster och även om uppväxten. Det är kanske en naturlig utveckling för oss gravida kvinnor, att vara/bli mer påläst för vad som komma skall. Jag ska börja lästa den här mamma tidningen Mama som dom flesta gravida föredrar att läsa. Den verkar intressant.
Man hamnar nog i en slags bubbla när man är gravid. Man försöker vara "normal" men det ända man vill är att prata om bäbisar. När jag var ikke gravid så kunde jag bli irriterad när gravida bara prata om sin graviditet och hur förväntansfulla dom är. Man hade liksom ingen förståelse för hur dom kände. Jag lovade mig själv att aldrig bli sådär när är gravid, men såklart jag sitter fast i samma träsk och idag kan jag helt klart sätta mig in i deras situation men samtidigt försöker jag hålla tillbaka pratet om bäbisar osv när jag träffar en ikke gravid för jag vet hur det känns att höra allt bäbis tjat när man ändå inte förstår eller är där i livet.
Men som sagt kroppen är helt amazing. Tänk att min kropp just nu skapar en helt ny människa med organ, nervsystem, hud och med ett kroppspråk som ingen annan Och samtidigt kan jag fortsätta röra på mig och fungera någorlunda som tidigare. Att dom små symtomen jag känner endast medförs av denna stora process. Jaa det är fantastiskt!
 
 

Gravid v24

Gravid vecka 24 – Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. 

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.
Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.
Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

 


Hur jag mår just nu

Nu har jag kommit ganska långt i graviditeten och jag börjar känna mig van vid att vara gravid och vid alla dessa symtomer som tillkommer. Just nu mår jag väl relativt bra bortsätt från att jag lätt stressar upp mig för små saker vilket är ovanligt för att vara mig. Humörsvägningar har börjat ta form och förstör mycket för mig, jag har vader som krampar i sinne på natten, sugen på allting jag ser, får sammandragningar ibland men tycker bara att det är mysigt med tanken på att det närmar sig förlossningen, får kraftig huvudvärk ibland och det bästa sparar jag till sist...bäbisen sparkar livligt varje dag flera ggr och mina närmaste har både sätt och känt det. Jag börjar nästan kunna våran bäbis sovrutin nu. Kan berätta hur jag upplever rutinen nån annan dag. 
 
 

Bäbisens garderob

Det finns också lådor nedanför dom här hyllorna som vi la sockarna, dreggelklappen och mössorna i.
 
Bebbans faster Natalie hjälpte till att vika alla kläder fint in i garderoben förra helgen. Vi offrade en av våra garderober till plutten för att vi ändå har garderober inbyggt i vårat sovrum så nu slipper vi inhandla en sånn nästa månad som var tanken. Det som fattas nu i bäbisens rum är spjällsäng, tak lampa, golvlampa, skötbord, leksaker, gardiner, matta, sänghimmel och en rejäl tapetsering. Det ska bli så roligt att börja pyssla med rummet i Maj:)

Uppdatering från huset

 
Tillbaka! Det har varit jätte mycket sen vi flytta därför har uppdateringen legat på is.
Vi har bott här nu i 1 vecka och två dagar och det är inte förän nu vi landat. Fredagen då vi flytta började vi flytta 11 på morgonen och blev klara ungefär 5 på kvällen. Det måste ha varit det värsta jag varit med om! Hela jag var helt knäckt. Jag utsatte mig själv och bäbisen för tunga lyft som kan orsaka missfall och värre foglossningar men jag hade inget annat val just då för vi hade inte så mycket flytthjälp och allt skulle göras snabbt men jag tänkte att så länge jag lyfter på rätt sätt så borde det gå bra och det gjorde det också. 
 
I huset har vi hunnit tapetsera och lagt klickgolv i vårat sovrum och en fondvägg i tvrummet. Älskling har som projekt att måla alla lister i huset så det håller han på med och min uppgift är väl att få ordning på vart alla nerpackade saker ska vara. Det är ganska mycket som måste göras i huset för att få det i våran stil men vi har ingen bråttska. Det känns skönt att vi nu tapetserar osv för våran egen investering och inte till någon hyresvärd.
 
 
 
 Fondväggen till tvrummet. Jag älskar den!

Gravid v 23

 
 
 

Min egen lilla docka

Jag älskar skor, kläder och accesoarer på bäbisar. När jag var barn lekte jag extra mycket med dockor, klädde på och av och jag kunde hålla på så i flera timmar. Det är någonting med det där som jag älskar och tänka sig att jag snart får mig en riktig egen bäbis att pyssla med. Skor på bäbisar är ju bara för sött! Det finns så mycket söta skor som jag vill köpa till min plutt. 
 
 

RSS 2.0