Gravid v.25(24+1)

 
Barnets utveckling
Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.
 
Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.
 
Fostret kan känna igen röster och ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.
 
I gravidkroppen
Olika gravida har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick större mage för länge sen. En del magar är nästan helt runda medan andra har mer putmage.
 
Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag. Det är bra att lära känna barnets dygnsrytm och vara extra observant på om barnet rör sig mer sällan än vanligt. Om barnets rörelser avtar ska du kontakta barnmorskan eller förlossningsavdelningen.
 
Barnet kan trycka mot urinblåsan vilket gör att många måste kissa oftare än vanligt. En del gravida börjar även få kramp i benen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0