V.22

Mamma
 
Vaknar du mitt i natten av kramp i vadmusklerna? Att pressa fotbladet mot en vägg eller sänggavel kan lindra just när krampen sätter in. Förebygg genom att undvika att bädda tajt över fotändan om du brukar sova på rygg. 
 
Dina bröst förbereder sig för ett litet barn: Mjölkkörtlarna har börjat mogna och blodkärlen i huden blir tydligare. Att det kommer lite vätska från brösten är helt normalt, särskilt om du är omföderska. Brösten har helt enkelt börjar producera den första mjölken, kolostrum, som ska finnas till hands direkt efter förlossningen. Det spelar ingen roll för amningen hur stora dina bröst är - de kommer att fungera lika bra, oavsett om de är små eller stora. 
Läs mer om amning.
 
 
Barnet
 
Från och med vecka 22 definieras fostret juridiskt som barn om det skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen. Barnet har nu fått en dygnsrytm. Det sover ibland, och är vaket ibland. Känner du hur det bökar och rör sig när du ligger och slappnar av? Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Nästan inga nya nervceller bildas längre, men samordningen av nervsystemet pågår för fullt. Antikroppar från ditt eget blod förs över till ditt foster. På så sätt kommer barnet redan att ha ett eget skydd mot vissa sjukdomar när det föds till den omgivande världen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0