Sista veckorna

Hittade den här texten på Google'
 
 
Vad man ska och inte ska göra de sista veckorna: Även om barnet är färdigutvecklat vid det här laget räknas det inte som fullgånget förrän efter vecka 37. Den bästa platsen för den lille är fortfarande i magen. 
 
ATT TÄNKA PÅ DE SISTA VECKORNA Nu börjar du nog känna dig lite trött på den stora tunga magen och du längtar säkert efter att snart få träffa din lilla bebis. Allt eftersom det beräknade födelsedatumet närmar sig, hoppas du kanske på att barnet skulle komma lite tidigare än beräknat. Men den sista månaden är trots allt mycket viktig. Lungorna växer till sig och blir starkare och den vikt barnet lägger på sig kan behövas för de första dagarna i världen utanför. En graviditet räknas egentligen inte som fullgången förrän vid den 37:e veckans utgång. Barnet har det trots allt bäst inne i magen ett litet tag till. För att den sista tiden ska bli så bra som möjligt kan det vara bra att tänka på:
 
BALANSGÅNG Om du känner dig lite vinglig och inte känner dig så rörlig längre, undvik vissa rörelser när du är ensam hemma. Bara att stiga i och ur badkaret, till exempel, eller att sträcka sig efter något högt upp, kan göra att man tappar balansen. Bär heller helst inte så tunga eller skrymmande saker som kan få dig att överanstränga dig eller tappa balansen och ramla. Var försiktigare än du är i vanliga fall. Om du känner dig stel och vill mjuka upp musklerna, gör lite stretchövningar hellre än ansträngande träning. Tänk på att du nu har lättare för att tappa andan eller bli yr, så anpassa bara rörelserna efter det, så du inte faller eller blir svimfärdig.
 
 
PÅ SPRÅNG Just nu kan det vara bra att också tänka på att inte bege sig för långt hemifrån. Om din förlossning skulle sätta igång tidigare än beräknat, är det bra att vara inom räckhåll för ditt BB. Att köra eller åka bil är nog inte särskilt bekvämt med tanke på magens storlek och att barnet har sjunkit så långt ned. Åk bil så lite som möjligt nu, och var noga med att använda säkerhetsbältet. Bältet ska sitta under magen, tätt över höften. Se också till att ha ordentligt med benutrymme.
 
 
PASSA PÅ Så länge inte vattnet har gått, är det helt säkert att ha sex, och dessutom bra träning för kroppen. När fosterhinnan brister och vattnet går, strax före eller under förlossningen, finns det inte längre något som skyddar barnet mot infektioner. Då bör man inte föra in någonting i slidan om det inte är nödvändigt ur medicinsk synpunkt. Undvik därför sex om fosterhinnan inte längre är intakt. Men fram till dess kan ni passa på att njuta av lugna, romantiska kvällar tillsammans innan barnet kommer. Sedan blir det lite svårare att hinna med små privata stunder. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0