Utvecklings fas 4

Just nu är Alina inne i en fas. Hon är väldigt klängig. Vill vara i famnen hela tiden. Att leka själv vill hon inte längre. Det går knappt äta själv. Får slänga i mig maten och låta hon gnälla lite tills det brister då får jag släppa allt och äta med henne i famnen. Det är otroligt jobbigt men samtidigt väldigt mysigt. Hon kan till och med ligga och mysa på våran mage igen utan att gnälla för att det är tråkigt. 
En riktig myspropp! 


FAS 4 – omkring 14-17 veckor
Nu är barnet i mycket stort behov av tröst och närhet. Klängperioden kan vara i hela 5-6 veckor eller så kort som en vecka.

När denna fas är över kommer barnet att kunna göra en kedja av saker. Tidigare kunde barnet kanske bara göra en sak (ta en skallra). Nu kan barnet ta skallran, skaka den, vända på den, titta på den och sen stoppa den i munnen. Barnet börjar göra ljud som låter som ord, tex. "mamma" eller "pappa". Barnet tränar på att krypa och vända sig och gillar att undersöka saker med händerna genom att banka, vända på den lukta, smaka och bita på allt de kommer åt.

Så kan du hjälpa: Läs bilderböcker. Låt barnet smaka och känna. Du kan sjunga ramsor, peka på olika saker i boken, spela musik, leka och busa med barnet.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0